H013

Meetfactory
vysokotlaký nástřik, 2014

CESTA / THE JOURNEY
Vystavující umělci: Darina Alster a Veronika Slámová (CZ), Francis Alÿs (BE/MX), Martin Bražina (CZ), Jana Doležalová (CZ), Peter Fischli & David Weiss (CH), Vojtěch Fröhlich (CZ), Harold Guérin (FR), Jan Krtička (CZ), Karel Kunc (CZ), Rudolf Samohejl (CZ), František Skála (CZ), Adéla Součková (CZ), Guido van der Werve (NL) 

Kurátorka: Karina Pfeiffer Kottová
"Když je člověk vysoko v horách, nebe má úplně jinou barvu, takovou tmavě modrou. Přemýšlím, jaké by asi bylo skočit a dívat se na nebe, jak se pomalu mění. Gradient vytvořený tisíci metry volného pádu. Jen tak si scrollovat oblohou a nakonec zjistit, že stejně nejčistší barva nebe, když se vše vypne, je vesmírně černá."

Vymanění se z tvůrčího hájemství umělcova ateliéru, odkud dílo putuje do více či méně bezpečného, pro jeho prezentaci stvořeného prostředí galerie, je riskantním počinem. Uměleckému dílu, které vzniká na cestě z bodu A do bodu B, v plenéru nebo v městské krajině hrozí, že bude zaměněno za výtvor přírody nebo čiré náhody. Přesto pro umělce od dob Barbizonské školy tento risk stojí za to: vyjít ven, nechat na sebe dojmy působit přímo, tvořit rovnou. Reagovat na okolí, na nepředvídatelné povětrnostní podmínky.Skupinová výstava na téma cesty představí tvorbu současných autorů, pro jejichž práci je tento odkaz stále aktuální. Mapuje posuny cest umělců nejmladší i již mezinárodně etablované generace do rovin performance nebo konstruovaných příběhů, instalace volně navazující na formy minimalismu a land-artu. Zpracovává téma pohybu v současném umění, ale také pnutí mezi místem vzniku a místem prezentace, prostorem „uvnitř“ a prostorem „venku“.